Raghad Potros föreläser om hur det är att leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) men också om att vara förälder till barn med en NPF-diagnos. Under Raghads föreläsning får vi höra om utmaningarna hon upplever i och med kulturella skillnader i synen på NPF och vilka strategier hon utvecklat för att få vardagen att gå ihop.

Raghads uppväxt är stökig i Mosuol, i hemlandet Irak. Under hela barn- och ungdomen kämpar hon för att passa in och leva upp till omgivningens förväntningar. Hon blir hånad av familjens släkt och vänner, har svårigheter i skolan och hamnar lätt i bråk med kompisarna.

Mellan åren 2003-2011 är det krig i Irak och Raghads familj tvingas lämna landet. Första stoppet är Jordanien och då är Raghad 12 år. Här upplever Raghad sin första panikångestattack. Något hon skulle komma att uppleva många gånger även senare i livet.

När Raghad kommer till det mytomspunna landet Sverige hoppas hon och familjen på en nystart. Men för Raghad tar det lång tid att lära sig språket och hon klarar inte av gymnasiet. Raghad försöker trots detta skaffa sig ett meningsfullt arbete men det psykiska måendet blir allt sämre och sämre.

Raghad har svårt att få ihop sin vardag och i perioder känner hon sig värdelös, lat och otillräcklig. Raghad går igenom flera depressioner och till slut tar sig den psykiska ohälsan även uttryck fysiskt. Raghad får ryggsmärtor och magkatarr. Hon träffar en sjukgymnast och detta blir början på den stora vändpunkten i hennes liv.

Diagnosen blir en vändpunkt
Efter en lång väntan och en omfattande utredning får Raghad diagnoserna ADHD och ADD. För Raghad blir det en stor lättnad och äntligen får hon en förklaring till sina svårigheter. Här väntar dock nya utmaningar. Det som blir en stor lättnad för Raghad är ett stort stigma för släkten.

Idag mår Raghad bra och har ett arbete hon trivs med på en psykiatrisk mottagning, hon är gift och har två barn. Hennes barn har också neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Lyssna till Raghads berättelse om att börja om i ett nytt land men också om hur det är att leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Raghad delar med sig om hur hon gjort för att må bättre och massvis av konkreta strategier för hur hon får vardagen att gå ihop.