Frida Rosenqvist föreläser ur ett syskonperspektiv men även från sitt eget perspektiv hur det är att leva med ätstörning, hur det kan se så olika ut för varje individ och hur hon tog sig framåt för att må bra.

Under Fridas föreläsning kastas vi först in i hur en sexårig tjej upplever sin storasysters psykiska ohälsa, framåt i tiden så får vi följa med Fridas livshistoria om hur hennes psykiska ohälsa fortlöper i samma fotspår som hennes storasysters. Men vi får höra hur Frida tar sig upp genom en “berg och dalbana” men som nu idag lever ett liv som hon mår bra av.

Frida är född 1997 och kommer ifrån en stor familj, hon är yngst i en syskonskara av fyra syskon. När Frida var sex år gammal så blev hennes storasyster Hanna dödssjuk i Anorexia Nervosa. Familjens tillvaro blev förändrad, något som Frida inte mådde speciellt bra av. När Frida sedan är ung tonåring så förstår hon inte hur hon sakta börjar må sämre.

Fridas psykiska ohälsa blev densamma som hennes storasyster, ätstörningar. Något Frida inte trodde att hon skulle bli drabbad av. Efter en kommentar från hennes pappa, som blev en av alla triggers, så växte Frida upp som ung tonåring med sociala medier och kommentarer från andra personer, som ansåg vad Frida gjorde var rätt och fel. Maten och träningen blev hennes fokus och livsglädje. Men det åt upp henne, inifrån och ut. Det övergick i träning, ångest och mindre mat. Frida fick ingen konkret hjälp, var inte tillräckligt sjuk enligt diagnoskriterierna. Mellan detta blev Fridas liv mörkt och ångestfyllt.

Vändpunkten i livet

Efter en berg och dalbana i ångest, skuld och skam så såg en av Fridas danslärare henne mitt i det mörka. Läraren sträckte ut en hand och det blev en ljusglimt för Frida. Det blev början till något bättre, men mycket för Frida för att må bättre var att få distans. Distans från dansen, sluta med prestationer och få chansen att flytta hemifrån. Att bli en egen människa, från alla andras krav. Och relationerna som kom henne in på livet och hjälpte henne sakta men säkert att komma framåt.

Idag pluggar Frida på Mälardalens Universitet på det folkhälsovetenskapliga programmet och är inom en snar framtid klar folkhälsovetare. Frida vill belysa via sina föreläsningar hur ätstörningar är ett kluster och att det inte finns en anledning till att bli sjuk eller att vändpunkten kanske inte är en utan flera.

Frida vill med hennes berättelse öka förståelsen kring ätstörningar, hur det är för individen och att minska tabun och öka medvetenheten kring psykisk ohälsa. Att ha en förståelse att en person som är sjuk i en ätstörning så syns det ofta inte utan på.

Frida berättar väldigt målande och personlig om hennes ingång till hennes psykiska mående. Hon har med ett utdrag från hennes dagbok där hon har väldigt stor självinsikt att hon mår dåligt, men just där så orkar hon inte och hon känner att hon har världen på sina axlar. En föreläsning om en ung tjej som får växa upp med ätstörningsproblematiken, fastnar själv där sen och får ingen diagnos. Som bidrar till en kamp att få må bra igen. Frida vill förmedla hopp och kunskap, om triggers, om hur det kan vara att vara ung och må dåligt.

Hjälp finns att få

Frisk & Fri är riksföreningen mot ätstörningar. De har lokalavdelningar på flera platser i landet samt digitala stödkanaler och telefontider för drabbade och närstående, oavsett var en bor. 

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.