Vi ökar kunskapen om psykisk hälsa bland unga
Psykisk ohälsa är tyvärr vanligt bland unga, och det är något som bland annat Folkhälsomyndigheten har visat i sina undersökningar. Även om unga idag vågar vara mer öppna om hur de mår, finns det fortfarande många fördomar och negativa attityder kring psykisk ohälsa. Det här kallas för stigma. För att minska stigmat är det viktigt att få möta människor som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa. Därför anordnar vi på Hjärnkoll föreläsningar i skolor.
Föreläsningar med hjärnkollambassadörer i skolan
Vi erbjuder föreläsningar för elever från högstadiet och gymnasiet i flera regioner i Sverige. Våra föreläsare är Hjärnkollambassadörer mellan 18 och 30 år som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa. Deras berättelser gör det lättare för elever att känna igen sig och förstå att de inte är ensamma.
Under föreläsningen delar ambassadörerna med sig av sina erfarenheter, vändpunkter och hur de har hittat vägar till bättre mående. Föreläsningarna ger inte bara kunskap – de förmedlar också hopp och mod att prata om psykisk hälsa.
”En föreläsning som ger hopp och förståelse – borde vara obligatoriskt i alla skolor.”
Långsiktigt stöd för skolan
För att skolor ska kunna fortsätta arbeta med frågorna även efter föreläsningen ingår en handledning med diskussionsmaterial. Den hjälper lärare och skolpersonal att ta vid där föreläsningen slutar och skapa en trygg miljö där eleverna kan fortsätta samtala om psykisk hälsa. Handledningen ingår för skolor som bokar en föreläsning.
”Otroligt modiga föreläsare som berörde på djupet – en föreläsning jag sent kommer att glömma.”
Varför är föreläsningarna viktiga?
- Elever lyssnar och minns – Personliga berättelser engagerar och skapar igenkänning.
- Skapar viktiga samtal i skolan – Många skolor upplever att eleverna öppnar upp sig mer efter föreläsningen.
- Förebyggande insats – Genom att prata om psykisk hälsa kan vi minska stigma och göra det lättare för unga att söka hjälp.
- Stödjer skolans elevhälsa och suicidpreventiva arbete – Föreläsningarna är ett konkret sätt att arbeta för en tryggare skola.
”Inspirerande och ögonöppnande föreläsning – en viktig påminnelse om att vi alla kan göra skillnad.”
Vem kan boka en föreläsning?
Är du rektor, lärare eller arbetar med elevhälsa? Våra föreläsningar ger elever och skolpersonal en djupare förståelse för psykisk hälsa och kan bidra till en mer öppen och stödjande skolmiljö. Genom att boka en föreläsning hjälper du till att minska stigmat och skapa tryggare samtal om psykisk ohälsa i skolan.
För unga – Vill du veta mer om psykisk hälsa?
Att må dåligt eller känna sig ensam i sina tankar kan vara svårt. Du är inte ensam, och ibland kan små saker göra stor skillnad. Här har vi samlat tips och råd från personer som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa.
Här hittar du bland annat:
- Hur kan jag må bättre? – Små saker som har hjälpt andra att hantera stress, oro och nedstämdhet.
- Vanliga myter om psykisk ohälsa – Vad är sant och vad är fördomar?
- Vem kan jag prata med? – Tips på stödlinjer och vuxna som kan hjälpa.