Roberth Karlsson

50 årVästmanlandSvenska

Under Roberth Karlssons föreläsning får vi följa hans livshistoria, hur den psykiska ohälsan med mycket oro och ångest, OCD samt senare även bipolaritet präglat livet från barndomen och hur han trots det med mycket kamp har lyckats skapa ett meningsfullt och bra liv.

Att leva med psykisk ohälsa – kampen för ett ”normalt” liv

Roberth är född och uppvuxen i Strängnäs, och redan som fyraåring fick han sin första kontakt med psykiatrin. Hans föräldrar förstod tidigt att något var fel, eftersom han led av svår separationsångest, en överdriven rädsla och konstant oro.

Roberth fick tidigt diagnoserna panikångestsyndrom, generaliserat ångestsyndrom och tvångstankesyndrom. Senare i livet fick han också diagnosen bipolär typ 2. Livet har stundtals varit en kamp, och diagnoserna har bitvis tagit över hans liv och isolerat honom. Ungdomsåren blev en ständig kamp för att klara skolan. Han var helt beroende av sina föräldrar och fånge i sitt eget hem. Den långa kampen resulterade i djup depression och uppgivenhet. Bipolariteten och det generaliserade ångestsyndromet har slagit till med full kraft även i vuxenlivet.

Tack vare ett fantastiskt stöd från sina föräldrar klarade Roberth barndomen och ungdomsåren. Vid sjutton års ålder fick han kontakt med vuxenpsykiatrin, som beslutade att prova medicinering. Idag ser Roberth det som ett mirakel att han kunde frigöra sig från ångesten och tvångstankarna och börja upptäcka livet på ett sätt han aldrig tidigare kunnat. Han blev en självständig individ som fullföljde sin utbildning och så småningom började jobba. Senare träffade han kärleken och bildade familj.

I sin föreläsning berättar Roberth också om att bli diagnosticerad med bipolär typ 2 vid fyrtiosju års ålder och hur det är att leva med bipolaritet, manier och depressioner – samt hur det påverkar livet. Han delar med sig av de strategier och verktyg han använder för att hantera diagnoserna i vardagen.

Idag arbetar Roberth som nordisk logistikchef och lever med sin fru och dotter. Diagnoserna hänger ständigt som mörka åskmoln över honom och gör sig påminda – något han har accepterat att han kommer att leva med resten av sitt liv. Genom sina föreläsningar vill han öka förståelsen hos samhällets aktörer för vad det innebär att leva med psykisk ohälsa och, framför allt, ingjuta hopp. Med rätt stöd och verktyg kan man leva ett relativt ”normalt” liv – med allt vad det innebär.

Roberth delar öppet, naket och levande med sig av sin livsresa genom ångest, tvång, depressioner och manier. Han berättar om sina upplevelser inom psykiatrin – både inom barn- och ungdomspsykiatrin samt vuxenpsykiatrin. Med sina 25 års erfarenhet som chef lyfter han också vikten av kunskap och hur arbetsgivare kan stötta anställda med psykisk ohälsa.

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret, så kontaktar vi dig.

ÅÅÅÅ streck MM streck DD