Det är tidig höst, värmen och ljuset är fortfarande närvarande. Louise väcks av att klockan ringer, det är måndag, en ny arbetsvecka väntar. En måndag som kommer att innebära en brytpunkt…
En måndag som kommer att ställa allt på sin spets. Louise känner redan när hon vaknar att allt inte är som det ska.

Louise är uppväxt i Västerås tillsammans med föräldrar och en lillebror, hon beskriver sin uppväxt som lugn och trygg med mycket kärlek och stöttning. Efter gymnasiet jobbade Louise några år innan hon bestämde sig för att utbilda sig till gymnasielärare.

Hon har alltid jobbat heltid, familjen växte, tredje barnet kom. Det blev tufft att få ihop vardagslivet. Till slut sökte Louise hjälp för att hon kände sig stressad. Hjälpen uteblev och hon gick hem med rådet att se över sitt livspussel, hon var dock redan så påverkad av stressen att hon hade svårt att tänka logiskt. Så i stället för att se över livspusslet körde hon på, hon hade ju alltid orkat, klart hon orkade lite till. Hon hade svårt att acceptera att orken inte räckte till och ignorerade kroppens signaler.

Vändningen

Hösten 2015, tar Louise liv en rejäl vändning. Det handlar om psykisk ohälsa, om att springa in i ”väggen”, att inte orka längre, att inte kunna läsa en text, att ha en mage som krånglar, att inte kunna skratta från hjärtat och att brottas med sina egna fördomar.

Louise minns dagen då kroppen såg till att hon stannade hemma, då kroppen tog kommandot och fick henne att lägga sig ner och vila. Det var början på en lång resa som pågår fortfarande, där hon nu lyfter fram vad hon behöver för att må bra och för att orka. Hon har insett att hon måste lyssna till sin kropp, sätta sig själv i första rummet och lära sig att säga nej.

Hon har haft turen att möta rätt människor som hjälpt henne och som fått henne att lyssna till sig själv, även böcker och andras berättelser har hjälpt och inspirerat. Idag jobbar Louise heltid igen men hon försöker hela tiden lyssna på kroppens signaler. För att kroppen ska hålla är kost, motion och rätt mängd sömn viktigt. Hon har tre underbara barn, så det är full fart med aktiviteter och skolarbete.

Louise vill öppna upp för samtal

Louise föreläser om sina egna erfarenheter av att drabbas av utmattningssyndrom och hur hon har gjort för att skapa sig en hållbar livssituation. Det är en föreläsning med ett inifrånperspektiv, som lyfter både de jobbiga bitarna och tar upp det som stärkt henne. Föreläsningen inger hopp om att du kan komma tillbaka, hitta din väg till hållbarhet och en föreläsning som kan ge dig tips och inspiration. Louise vill med sin föreläsning öppna upp till samtal, ge andra ett språk, så att även de kan börja prata om det som känns på deras insida. Hennes mål är att det ska vara lika naturligt att samtala om utmattning, stress, ångest och oror som det är att samtala om benbrott, förkylningar och andra fysiska besvär.